csavaros-salgo-polc2

 • Hagyományos csavaros oszlop polc kapcsolat merevítő sarokelemmel
 • Horganyzott és festett kivitelekben
 • Col és Metrikus méretezésű polcok
 • Normál és kis terhelésre (50-120 kg/polc
 • Új és használt kivitelekben egyaránt elérhető
 • Új csavaros salgó polcokra 12 hónap garancia

 

Amit ma salgó polcnak hívunk, az nem más mint egy csavaros oszlop-polc kapcsolattal rendelkező polc kialakítás. Ez polcrendszer Angliából származik (Slotted Angle Shelving) mely Európa több országába is elterjedt. Angol megnevezés a salgó profilban vagy salgó lábban lévő hosszúkás perforációkra utal. Az 1930-as évek végén egy londoni székhelyű mérnök (Demetrius Comino) fejlesztette ki, aki a fa polcokat akarta kiváltani egy variálható fém elemekkel.
Dimitri_CominoCsavaros salgó polc_régi2

Csavaros salgó polc_régi 1

A gyártás 1947-ben indult meg Angliában és hamarosan Európa nagy részét bejárta a polcrendszer.

A salgó polc kifejezés az Angliából átvett technológiára és Salgótarjánba gyártott polcra utal és egyszerűen csak Salgó Polcként terjedt el hazánkban. A salgó polc Angolszász származására utal salgó polcok méretezése is, mivel col-os méretezésű salgó polc és metrikus méretezésű salgó polc egyaránt rendelhető.

A csavaros salgó polc volt az egyik első fémpolc Magyarországon, ami hivatott volt kiváltani a kezdetleges fa polcrendszereket. Variálhatósága és a széles polcméret választéknak köszönhetően rendkívül gyorsan elterjedt és szinte minden termék kézipolcon lévő tárolását megoldhatták a csavaros salgó polcrendszerrel. Ilyen csavaros polcok jelentek meg az iparban, mezőgazdaságban, állami intézményekben és a háztarásokban is. Ma már egyre jobban terjed az akasztós salgó polc vagy csavarmentes salgó polc is.  A csavaros salgó polc szerelése egyszerűnek mondható, mivel egy csavarkulcs segítségével összerakható a kívánt csavaros salgó polcrendszer. Persze a szerelés időtartama már koránt sem nevezhető gyorsnak, viszont ahogy egyik ügyfelünk mondta: „ha egyszer össze van rakva a polc akkor az 50 évig polc marad”. Csavaros salgó polc bővítése esetén számolni kell azzal, hogy a meglévő polcrendszerbe pl.: egy új polc beszerelése esetén, rendkívül nehezen, nagyobb erőfeszítéssel szerelhető csak be a polc. Ha viszont a csavaros salgó polc bővítése azzal jár, hogy a már meglévő polcszinteket is át kell szerelni, akkor az már egy igen időigényes folyamat, mert lényegében kétszer kell szerelni a csavaros salgó polcot, hiszen egyszer szétszerelni kell a teljes csavaros salgó polcmezőt és egyszer újra össze kell szerelni a teljes csavaros salgó polc mezőt. Csavaros salgó polc a már jól ismert, hagyományos salgó polc.

 

A csavaros salgó polc összeállításához 5 elem szükséges:

 • salgó profil (oszlop)
 • polc (metrikus vagy colos)
 • szimpla- illetve duplatalp
 • sarokelem (háromszög alakú rögzítő elem)
 • csavar, anya

 

Akasztós salgó polc vagy csavarmentes salgó polc kevesebb elemből áll, nagyobb teherbírású és olcsóbb is, mint a csavaros változat. Csavaros salgó polc felülete lehet horganyzott vagy festett. Festett kivitel esetén három féle szürke árnyalat közül választhat: világosszürke / tört fehér (RAL 7035), középszürke (RAL 7042), sötétszürke (RAL 7031). Csavaros salgó oszlop magassága lehet 1981 mm, 2438 mm, 3048 mm, és háromféle teherbírással érhető el. Az „L” alakú profil szárai lehetnek: 32×32 mm, 35×35 mm, 40×40 mm. Az anyagvastagság a 32×32-es profilnál 1,5 mm, a 35×35-ös profilnál 1,8 mm, míg a 40×40 mm-es profilnál 2 mm. Csavaros salgó polcok alapmezős felhasználása javasolt, ugyanis az oszlopprofil kialakítása és teherbírása alapján nem ajánlatott a fűzött mezőkkel történő sorok kialakítása. Csavaros salgó polcok polclapjai kétféle típusra oszthatóak: a metrikus és colos polcok. Az anyagvastagság illetve a gyártási technológia nem különbözik, egyedül méretbeli különbségek vannak. A metrikus csavaros salgó polcok méretei kerek számok (100 mm-re végződnek), míg a colos polcok méretei nem kerek számok (az angolszász col méretezés mm-re lefordított megfelelője). A talpak kétféle típusban érhetőek el: szimpla- illetve duplatalp formájában. Szimplatalp felhasználása önálló polcmező esetén javasolt. Amennyiben két vagy több polcmező van egymás mellett, a mezők közötti dupla oszlop alá duplatalp elhelyezése javasolt. A talpak rögzítése az oszlopprofilhoz csavarral és anyával történik. A sarokelem azt a célt szolgálja, hogy az oszlop és a polc találkozásánál merevítse a csavaros salgó polcunkat. A sarokelem egy háromszög alakú elem, melyen 3 furat található. Ezen három furat illetve az oszlopprofil valamint a polc furatai segítségével rögzítető össze polc, így adva meg a megfelelő merevséget és stabilitást. Teherbírástól függően 4 vagy 8 darab sarokelem javasolt egy polcszint rögzítéséhez. A rögzítéshez 8×16-os vagy 8×25-ös csavart és anyát adunk.

Csavaros salgó polcok

Metrikus méretezésű salgó polc tálcák

Unknown

COL méretezésű salgó polc tálcák

COL méretezésű Salgó Polc tálcák-kisebb terhelésekre

Csavaros salgó oszlopok

Csavaros salgó oszlopok-raktáról illetve rendelésre (új és használt salgó polc profilok és oszlopok)

Csavaros salgó oszlopok

csavaros-salgo-polc

Csavaros salgó polc kiegészítők

Csavaros salgó polc kiegészítők-raktáról illetve rendelésre (új és használt salgó polc kiegészítők)

Csavaros salgó kiegészítők